Γενική Οδοντιατρική

Καθαρισμός δοντιών

Ο καθαρισμός των δοντιών είναι μια απλή οδοντιατρική εργασία αλλά ταυτόχρονα πολύ σημαντική για την στοματική υγιεινή.

Κατά τον καθαρισμό αφαιρείται η πλάκα και η τρυγία (πέτρα) με ειδικά εργαλεία (υπέρηχος), αφαιρούνται οι χρωστικές που τυχόν υπάρχουν στα δόντια με ειδική συσκευή (air flow – σοδοβολή), γίνεται στίλβωση (γυάλισμα) όλων των επιφανειών των δοντιών με ειδική πάστα και βουρτσάκια και τέλος γίνεται φθορίωση (των δοντιών).

Θεραπεία ουλίτιδας

Ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων  που αν δεν θεραπευτεί είναι δυνατόν να εξελιχτεί σε περιοδοντίτιδα.

Η θεραπεία της ουλίτιδας συνίσταται στο σχολαστικό καθαρισμό των δοντιών με ειδικά εργαλεία (υπέρηχος και ξέστρα χειρός), αφαιρούνται χρωστικές που τυχόν υπάρχουν στα δόντια με ειδική συσκευή (air flow – σοδοβολή), γίνεται στίλβωση με ειδική πάστα και βουρτσάκια και στο τέλος γίνεται φθορίωση (των δοντιών).  Η χρήση laser στη θεραπεία της ουλίτιδας είναι συμπληρωματική βοηθώντας στη γρηγορότερη επούλωση των ούλων.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία αλλά κρίνεται απαραίτητη η επανεξέταση του ασθενή  ύστερα από μία εβδομάδα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της θεραπείας είναι η συνεργασία του ασθενή και η σωστή τήρηση των οδηγιών για την καθημερινή περιποίηση των δοντιών.

Εμφράξεις σύνθετης ρητίνης (λευκά σφραγίσματα)

Εμφράξεις σύνθετης ρητίνης είναι τα σφραγίσματα με επιλογή χρώματος (λευκά σφραγίσματα) όπου μπορούμε να αποκαταστήσουμε τα τερηδονισμένα (χαλασμένα) δόντια με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα μεγάλης διάρκειας και αντοχής.

Επίσης η σύνθετη ρητίνη χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση εμφράξεων αμαλγάματος (μαύρα σφραγίσματα) τα οποία παρουσιάζουν διάβρωση ή δευτερογενή τερηδόνα.

Ενδοδοντικές θεραπείες

Η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) είναι η θεραπεία που γίνεται στο δόντι, όταν ο πολφός-νεύρο του δοντιού έχει μολυνθεί ή νεκρωθεί, με στόχο την διατήρηση του δοντιού στον οδοντικό φραγμό.

Στα στάδια της θεραπείας στα οποία εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες τεχνικές και μέθοδοι όπως: laser,ψηφιακή ακτινογραφία, εντοπιστής ακρορριζίου, περιλαμβάνονται η αφαίρεση του μολυσμένου νεύρου, καθαρισμός και απολύμανση των ριζικών σωλήνων του δοντιού και τέλος την έμφραξη (των ριζικών σωλήνων) με ειδικά υλικά.

Η διαδικασία της θεραπείας ολοκληρώνεται από 1 έως 4 συνεδρίες, ανάλογα της σοβαρότητας του προβλήματος και της πολυπλοκότητας του δοντιού.

Μεταλλοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες

Η μεταλλοκεραμική στεφάνη (θήκη) είναι μια ακίνητη προσθετική αποκατάσταση που καλύπτει ολόκληρο το δόντι αποκαθιστώντας το αρχικό σχήμα, μέγεθος και χρώμα του δοντιού, προστατεύοντάς το ταυτόχρονα ειδικά σε περιπτώσεις που έχει υποστεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) εκτεταμένο κάταγμα μύλης (σπάσιμο) ή η συντηριτική του  αποκατάσταση (έμφραξη-σφράγισμα) είναι πολύ μεγάλη.

Η μεταλλοκεραμική γέφυρα είναι μια ακίνητη προσθετική αποκατάσταση που χρησιμοποιείται για  την αποκατάσταση ενός ή περισσοτέρων δοντιών.

Η μεταλλοκεραμική στεφάνη και η μεταλλοκεραμική γέφυρα αποτελείται εσωτερικά από κράματα μεγάλης αντοχής,απόλυτα βιοσυμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό και εξωτερικά από πορσελάνη ως αισθητικό υλικό.

Ολικές και μερικές οδοντοστοιχίες

Οι ολικές και μερικές οδοντοστοιχίες είναι κινητές προσθετικές αποκαταστάσεις που στηρίζονται εξ’ ολοκλήρου στα ούλα (ολικές οδοντοστοιχίες) ή στα ούλα και στα δόντια (μερικές οδοντοστοιχίες).

Συνήθως, τα τελευταία χρόνια, λόγω της χρήσης των οδοντικών εμφυτευμάτων, οι επιλογές ως προς το τελικό σχέδιο θεραπείας έχουν αυξηθεί και έτσι οι οδοντοστοιχίες (ολικές και μερικές) μπορούν να συνδυαστούν με οδοντικά εμφυτεύματα για μεγαλύτερη σταθερότητα και άνεση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ρίζες των εναπομεινάντων δοντιών, ύστερα από τις κατάλληλες οδοντιατρικές θεραπείες (ενδοδοντική θεραπεία, χυτός ενδορριζικός άξονας), μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στηρίγματα για την σταθεροποίησης της ολικής οδοντοστοιχίας (επένθετη ολική οδοντοστοιχία).